Експерти обясниха колко падат обезщетенията за смърт и осакатяване на пътя |

Нова методология се подготвя за определянето на обезщетенията при катастрофи. Тя беше представена от Асоциацията на застрахователите.
 
Според нея, ако до сега при инцидент с лека травма на възрастен мъж са се изплащали 2000 лева, с новите правила сумата скача до почти 5 хиляди.
 
При смърт на мъж с трима наследници – съпруга и две деца и годишен доход от 24 000 лева, обезщетението обаче намалява до малко над 323 хиляди.


 
„Целта на методиката е да направи тези щети предвидими и изчислими, а не да предизвика падане в лимита на изплащаните обезщетения”, отбеляза пред bTV председателят на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев.
 
Той напомни, че това, което плащат застрахователите, се отразява на
размера на застраховката „Гражданска отговорност”.
 
Нивата на обезщетенията, които се предлагат от новата методика, са по-ниски от действащата в момента съдебна практика, смята обаче Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. За въпросната методика се говори от 2010 г., но сега е подготвена за няколко месеца със „стахановски усилия” и макар да е задълбочен документ, на първо четене се вижда, че има недостатъци.
 
„В момента съдът присъжда на наследник при смъртен случай при катастрофа 120-130 хиляди, а с лихвите се стига и до 150 000, а по въпросната методика е 60 000”, отбеляза Тодоров.
 
„Това се отнася само до неимуществените вреди. В съда, когато се определя обезщетението, се определят и имуществените, и неимуществените вреди”, обясни Тодоров, според когото основната цел на тази методика че именно определянето на неимуществените вреди при смърт при катастрофа.
 
„Що се отнася до имуществените, то там може да се стигне до това, че наследниците на по-богатите да получат повече, тъй като обезщетението се определя на база доходите, които е получавал починалия“, отбеляза Велев
 
„Не се слага различна цена на човешкия живот, всички страдаме еднакво и това се определя в обезщетението за нематериални щети, но има разлика в доходите на починалите и то се отразява в обезщетението за нематериални щети“, обясни председателят на Асоциацията на българските застрахователи и разкри, че за изчисленията в методиката са използвани показателите на френската система.
 
„Обезщетенията в методиката трябва да се доближат до тези от съдебната практика“, категоричен е Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
 
Методиката няма да пречи на тези, които са недоволни от обезщетенията си, да се обърнат към съда за да ги оспорят, заяви Велев.
 
Предстои гласуването на новата методика в Комисията за финансов надзор.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"