Кинодейци с гореща молба до Вежди Рашидов |

Творци от филмовата индустрия поискаха от председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов съдействие, за да бъде придвижен проектът за държавно подпомагане и стимулиране на чужди инвестиции в българското кино, съобщава „Монитор“.

„Вярваме, че ще подкрепите нашите усилия, защото с всичките си действия досега сте доказал, че сте лидер и наистина работите за развитие и популяризиране на българските творци и на произведенията, които те създават.

Разчитаме на вас като председател на Комисията по култура към Народното събрание, както и като човек – радетел за развитието на българската култура, и сме убедени, че можете да ни помогнете”, апелират в писмото си до Вежди Рашидов кинотворците.

Представителите на киното са обезпокоени от забавянето на подготвен и с тяхно участие в работна група в Министерството на културата законопроект за стимулиране на инвестициите в българската филмова индустрия.

Текстът още не е стигнал до Народното събрание, защото становището на Министерството на финансите е отрицателно – мотивът е, че не са предоставени достатъчно икономически обосновани данни.

Работната група обаче над месец не е пристъпила към преработването на проблемните текстове, за да може документът да тръгне към Народното събрание.

В писмото се изразява безпокойство, че ако промените в закона не стигнат до парламента в най-скоро време, това ще се отрази особено негативно на българската киноиндустрия.

Посочва се, че България е една от последните страни в ЕС без механизъм за стимулиране на чуждите инвестиции в киното, а дори съседни държави са въвели от години подобни облекчения. Страната ни има отлични условия и кадри за създаване на високобюджетни филмови продукции и привличане на световноизвестни звезди.

„Уважавам труда на кинотворците и разбирам безпокойството им, но в същото време приемам и професионално изработеното становище на Министерството на финансите по законопроекта.

Сега е важно творците колкото може по-бързо заедно с представители на финансовото ведомство да съобразят текстовете със законовите изисквания и аз съм готов да съдействам за този процес. Когато законопроектът бъде внесен в парламента, ще направим всичко възможно да бъде разгледан в срок”, заяви Вежди Рашидов.

Той е убеден, че България може да бъде конкурентна на европейския и световния кинопазар.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"