Цацаров огласи обвиненията срещу Николай Малинов за шпионаж в полза на “Двуглав орел“ и РИСИ |

„Изявления ще има само за фактите, които могат да бъдат оповестени на този етап на разследването. На въпроси няма да отговаряме“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция относно разследването на шпионаж в полза на Русия.

„В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства.

 По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната.

Николай Малинов от движение „Русофили“ е главното действащо лице, заподозряно в шпионаж

Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. Прокуратурата взе мярка за неотклонение в размер на 50 000 лева, към този момент той вече е освободен от ареста“, каза той.

„Организациите, с които е работил, са базирани в Русия. Наложена е забрана за срок от 10 г. на Леонид Решетников за влизане в страната ни“, поясни Цацаров.

„Чуждите организации, на които Иван Малинов се е  поставил в услуга, са със седалище в Руската федерация: „Двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ)“, каза още Сотир Цацаров.

„В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации.

 Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност“, допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

От думите му стана ясно, че е намерена и докладна на руски език.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"