Каракачанов: Ако някой смята, че във военното е като в балетна школа, се е объркал |

Който смята, че отива във военното училище като в балетна школа, е объркал учебните заведения. Това заяви днес в пресклуба на БТА в Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който пристигна в града по повод националната кампания „Бъди войник“.

Който иска да става офицер, трябва да е стегнат, дисциплиниран, физически и психически подготвен, подчерта той. Министърът припомни, че е изпълнил ангажиментът, който е поел още като народен представител за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

На 1 януари училището ще започне да функционира като такова, уточни той.

„Военните училища не са обикновени училища. Не може да третираш курсантите като студенти. Дисциплината трябва да се затегне категорично. Не може във военното училище да няма строева подготовка, да няма физическа подготовка, да няма носене на караулна служба – това е абсурд.

Бъдещите взводни командири, които излизат от военно училище, да не са дали и един наряд – тази практика е от две-три години, това ще се промени“, бе категоричен военният министър.

Той поясни, че амбицията е в новото ВВУ „да се почне на чисто“ като се запази и разшири преподавателският състав, но и се въведе ред и дисциплина.

Според него трябва да се увеличат бройките и да се отвори перспективата за граждански специалности, за да се изпълни със съдържание новото училище. По думите му трябва да се намери вариант съществуващата авиобаза „Георги Бенковски“ и ВВУ съвместно да ползват инфраструктурата.

Каракачанов съобщи за още една своя инициатива – изграждането на паметник на Девета Плевенска пехотна дивизия в Плевен, който очаква да бъде готов през октомври.

В изложението си министърът припомни стъпките на министерството за модернизиране на авиацията, на военноморските сили и сухопътните войски. Той съобщи, че се надява да приключи в рамките на месец закупуването за флота на два минни ловци.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"